Eddie Van Roon

2023

2023

In 2023 verschenen twee recensies over het vorig jaar uitgegeven boek Een Vaderland met vele Gezichten. De eerste werd gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 12 april 2023, en de tweede in het Geschiedenis Magazine juni 2023.

Een Vaderland met vele gezichten werd ook genoemd in noten en literatuurlijsten van een aantal dit jaar uitgegeven publicaties. Daarnaast bleek tijdens het symposium De politieke restauratie. Nieuwe perspectieven op het vroege Koninkrijk der Nederlanden (1813-1848), dat 6 oktober 2023 plaatsvond in Allard Pierson Amsterdam, dat de studie door het Leidse Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit van Leiden is ontdekt en wordt gebruikt voor vervolgonderzoek. Voor een boek over de vereniging en scheiding van Nederland en België, 1815-1839, dat in de media de nodige aandacht genereerde, bleek de studie vreemd genoeg niet geraadpleegd. Misschien is dat vanwege een verschillende invalshoek. Het gaat de auteur vooral om diplomatieke en politieke ontwikkelingen en niet om waar mijn aandacht naar uitgaat: de manier waarop de gebeurtenissen door de Nederlandse bevolking werden beleefd.

Ondertussen vervolgde ik dit jaar met veel plezier en interesse mijn studie naar de periode 1831-1839 met historisch onderzoek in provinciale- en streekarchieven. Zo bezocht ik de streekarchieven in Middelharnis en Doetinchem. De dienstverlening was uitstekend! Dank daarvoor. Ook publiceerde ik in februari een Engelse vertaling en versie van het artikel De Noord-Brabantse bevolking gemangeld tussen twee strijdmachten 1830-1831: The population of the Dutch province of North Brabant stuck between two armed forces 1830- 1831.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *